Skip to main content

PVV: pak alimentatie aan!

De partneralimentatie bij echtscheidingen moet worden teruggebracht van twaalf naar vijf jaar. Dat vindt PVV-kamerlid Louis Bontes. Hij komt nog dit voorjaar met een wetsvoorstel. Spits pakt vandaag groot uit met het nieuws op de cover.

„Het huidige systeem is volstrekt achterhaald.”Aanleiding voor het wetsvoorstel vormden de talloze klachten die de PVV ontving van mannen en vrouwen die het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden door hun alimentatieverplichtingen. Jaarlijks vinden er 30.000 echtscheidingen plaats, waarbij in ruim eenzesde van de gevallen partneralimentatie wordt toegewezen.

Emancipatie

Bontes meent dat dit emancipatie tegenwerkt. „Mannen en vrouwen zijn gelijk en moeten op eigen benen kunnen staan. Het is niet van deze tijd om ervan uit te gaan dat één van beiden niet kan werken voor zijn geld.” De PVV’er constateert bovendien dat de toewijzing van alimentatie te vaak zorgt voor misbruik van de ex. „Het is helaas geen uitzondering dat partners een nieuwe relatie niet registreren zodat ze langer kunnen profiteren van hun alimentatie”, aldus Bontes, die mails heeft ontvangen van mensen bij wie het water aan de lippen staat. „Alimentatieverplichtingen kunnen grote financiële problemen hebben. Mijn voorstel is in de eerste plaats bedoeld om de mensen tegemoet te komen die jarenlang op een houtje moeten bijten om hun bankhangende partner te kunnen financieren.Een nadelig gevolg is dat partners mogelijk sneller in de bijstand terecht komen.

Vangnet

In het huidige stelsel hebben ze twaalf jaar lang een financieel vangnet, dat wordt met zeven jaar verkort. „Het is uiteraard niet de bedoeling dat we mensen massaal de bijstand in jagen. Daar lijkt ook geen sprake van”, aldus Bontes. „In de vijf jaar alimentatie kun je zelfs nog een opleiding afronden, als het nodig zou zijn. De enkele nieuwe bijstandsgevallen worden gelukkig gedekt door minder belastingteruggave. Daarmee kost het voorstel de overheid geen geld, dat was voor mijn partij heel belangrijk.”

Lees hier het artikel op Spits.nl

Lees hier het artikel op de site van De Telegraaf

Beluister hier het radiodebat tijdens Stand.nl - NCRV