Skip to main content

PVV: Megaontslagen zorg veel groter!

VWS stelt dat 11,1% van de medewerkers in de verpleeg- en verzorgingshuizen in 2017 hun baan kwijt zijn. Het werkelijke aantal ontslagen ligt echter vele, vele malen hoger omdat veertig procent van de verpleeg- en verzorgingshuizen dicht gaat door de kabinetsmaatregel waarmee ruim dertig procent van de plekken in verpleeg- en verzorgingshuizen worden geschrapt.(*)

PVV-Kamerlid Fleur Agema noemt het beleid van Schippers en Van Rijn hartverscheurend en bijzonder onverstandig: "De kapitaalvernietiging aan menskracht en gebouwen is enorm terwijl de vergrijzing zich in pijlsnel tempo voltrekt en professionals heel erg hard nodig zijn".

Agema zal in het debat over het Arbeidsmarktbeleid voorstellen de hartvochtige plannen van tafel te halen en de zorg te transformeren door de organisatie van de zorg aan te pakken in plaats van zorg af te pakken: "Als we nu niet de fraude, verspilling, overhead en regels aanpakken dan staan we in 2017 bij de scherven van de ouderenzorg, blijven mensen ontredderd achter en zitten de cowboys die nu de zorgpot leegroven gewoon nog op hun plek hetzelfde te doen".

 

(*) Het onderzoek van SEOR, Panteia, E'til dat door VWS werd bewerkt stelt dat 15.600 (fte) (11,1%) van de medewerkers in de VV-sector in 2017 hun baan verliest. Berenschot becijferde eerder echter al dat het om 800 van de 2000 (40%) zorgorganisaties gaat die door de kabinetsmaatregel van het schrappen van zzp 1-3 en de helft van zzp 4 hun deuren moeten sluiten. Het gaan om 60.628 van de nu nog bestaande 182.925 plekken (31,1%) in verpleeg-en verzorgingshuizen.