Skip to main content

PVV: Voortgang Jeugdwet één grote puinhoop

Vandaag is het rapport van de Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd (TSJ) gepresenteerd. Het rapport toont aan dat op cruciale punten forse vertraging is opgetreden ten opzichte van de planning. Het oordeel is dan ook snoeihard. Met de huidige aanpak en tempo is de huidige transitie per 1 januari 2015 niet op verantwoorde wijze te realiseren.

Ondanks deze mening komt de TSJ tot de onverklaarbare conclusie dat de gemeenten het alsnog toch wel zullen redden mits de gemeenten zich richten op de meest basale maatregelen: Het minimale kader. Dit is dan weer met bekende ambtelijke taal beschreven:
Garanderen van een adequaat functionerend toegangssysteem
Garanderen van zorg continuïteit en een passend en dekkend aanbod van jeugdhulp
Garanderen van aansluiting bij het jeugdbeschermingskader
Garanderen van de AMHK-functie
Interne organisatie en gemeentelijke besluitvorming op orde.

De PVV stemde al tegen de overhaast ingevoerde Jeugdwet en hoopt dat de verantwoordelijken nu inzien dat ze het in negen maanden niet gaan redden.

PVV-Kamerlid Agema: "Ga eerst eens proefdraaien in een paar regio's, leer van de fouten die je dan tegenkomt, los die op en ga pas twee jaar later over op een landelijke uitrol. Het is compleet onverantwoord om deze mega-operatie op bevel van Brussel nu door te drukken. De centen worden boven de kinderen geplaatst en de staatssecretaris heeft niet eens een dekking voor de extra honderden miljoenen invoeringskosten. Het is één grote puinhoop."