Skip to main content

'De mooiste tijden voor de PVV liggen nog voor ons'

PVV-leider Geert Wilders zoekt steeds vaker samenwerking in het buitenland, maar hij peinst er niet over de Haagse politiek te verlaten. "Ik geloof echt dat ik nog veel te doen heb. Ik kan de PVV de grootste partij van Nederland maken."

U bent de laatste tijd samenwerkingen aan het zoeken in het buitenland; in Europa en zelfs Australië. Is uw missie in Nederland volbracht?

"Ik ben maar om één ding de politiek ingegaan: om de islam te bestrijden. Om de vrijheid te verdedigen. Al gaat de PVV over veel meer: het terugwinnen van soevereiniteit uit Europa, over lagere belastingen, het tegengegaan van het opheffen van de verzorgingshuizen."

"Maar de bestrijding van de islam is mijn drijfveer. Dat is geen Nederlands probleem, maar een existentieel probleem."

Die internationale bezigheden beperken zich tot de recessen en vakanties. Is het niet tijd om definitief internationaal te gaan?

"Die vraag krijg ik vaker. Mensen denken dat ik naar Europa ga. Dan ga ik veel mensen teleurstellen. Of geruststellen. Ik zal opnieuw lijstduwer worden en hier blijven."

"Ik geloof echt dat ik nog veel te doen heb. Ik kan de PVV de grootste partij van Nederland maken. Ik voel dat. De beste tijden van de PVV liggen nog voor ons."

Wat heeft u daar aan als er geen partij is die met u wil regeren?

"Geloof me dat dat totale lariekoek is. De kracht van een partij zit ook in zijn omvang en als je groot wordt, wordt heel veel vloeibaar. En de PVV zal niet alleen gaan gedogen, maar ook gaan regeren."

"Uiteindelijk gaat het om wat de kiezers willen en welke combinaties mogelijk zijn. Geloof mij, het zijn bijna allemaal machtspartijen. Die zouden hun schoonmoeder nog verkopen om aan de macht te komen."

Zou u een absolute meerderheid willen?

"Het zal niet snel gebeuren en het zou in democratisch opzicht ook niet altijd goed zijn. Dat kan beter in een tweepartijenstelsel, maar dat hebben wij niet. Dat zou wel voordelen hebben, want dan kun je je hele eigen beleid uitvoeren."

In Nederland vereist het stelsel compromispolitiek en u bent geen compromispoliticus.

"Nee, maar vanuit kracht en winst kun je de consensus een heel eind jouw kant op krijgen. Als je niet groot bent moet je ook niet snel willen regeren."

De ChristenUnie heeft nu met vijf zetels toch vrij veel macht.

"Ja, maar voor kleine partijen zijn het toch vaak kruimels die ze binnenhalen."

Heeft het mislukte gedoogexperiment in het kabinet Rutte-I u niet afgeschrikt om weer verantwoordelijkheid te nemen?

"Nee, iedere partij moet bereid zijn om verantwoordelijkheid te nemen. Ook al ben ik geen compromispoliticus."

Bewijst het niet het gelijk van Rutte dat de economie nu aantrekt, terwijl ook het begrotingstekort wordt aangepakt? U zei dat hij Nederland kapot aan het maken was.

"Dat zijn cijfers waar de gemiddelde burger niets aan heeft. Ik vroeg laatst minister Dijsselbloem (Financiën, red.) naar die 11 miljard die de Europese Unie aan de Oekraïne overmaakt. Ik zei: Waar blijft het hulppakket voor Nederland? Hij zei: "Waar heeft u het over? Alle seinen staan op groen"."

"In wat voor wereld leeft u, meneer Dijsselbloem? Een sprookjeswereld. We hebben 700.000 werklozen. Honderdduizend kunnen hun huis niet verkopen, omdat het onder water staat. Bedrijven gaan failliet door de accijnsverhoging, verzorgingshuizen worden gesloten."

"Het is een vals beeld dat er niet extra wordt bezuinigd. Alle grote bezuinigingen moeten nog komen, er is alleen nog maar over besloten. Het gros wordt pas in 2015, 2016, 2017 doorgevoerd."

Aan de andere kant hebben we er ook geen baat bij dat de staatsschuld oploopt. Dan zouden komende generaties daar enorm veel last van krijgen.

"Daarom hebben wij ook voorstellen gedaan om te bezuinigen. Maar niet de asociale bezuinigingen van dit kabinet. In plaats daarvan snijden wij in ontwikkelingssamenwerking, publieke omroep, subsidies."

"En we hebben laten onderzoeken wat het ons oplevert om uit de Europese Unie te gaan, dat komt daar nog eens bovenop."

Zijn de Europese Verkiezingen in mei voor de PVV belangrijker dan de gemeenteraadsverkiezingen?

"Ja, met de gemeenteraadsverkiezingen doen we maar in twee gemeenten mee. En bij de Europese verkiezingen zullen eurosceptische partijen een goede uitslag halen. En verwacht ik dat we kunnen gaan samenwerken. We gaan niet Europa morgen afschaffen, maar kunnen wel een blok vormen."

Hoe kijkt u terug op vier jaar in de gemeenteraad in Almere en Den Haag?

"De fracties hebben ontzettend hun best gedaan, voorstellen gedaan. Ik heb zelf maar twee weken in de raad gezeten. Dat had ik achteraf gezien beter niet kunnen doen. In mijn enthousiasme door de voorkeursstemmen dacht ik: ja ik doe het."

Als het zo'n succes was had u toch met meer gemeenten mee kunnen doen? Daar kunt u moskeeën tegenhouden, dat is uw grote missie.

"Dat is te snel. Hardlopers zijn doodlopers. Als we in tachtig gemeenten zouden meedoen zouden we in tachtig gemeenten champagne kunnen drinken op 19 maart. De dag erna zouden we een hoop koppijn hebben."

Sommige mensen zeggen: Wilders durft niet, want hij wil de touwtjes in handen kunnen houden.

"Dat is zo'n fout beeld. Ik heb me met de lijst in Almere geen seconde bemoeid. In Den Haag iets meer, maar ook nauwelijks. Met de Provinciale Statenfracties heb ik me ook niet bemoeid."

"Ik zou overspannen zijn als ik dat allemaal in de gaten moet houden. Ik ben met hele andere dingen bezig."

U zegt, het gaat te snel, maar voor de Provinciale Staten zijn in no time een twaalftal lijsten opgesteld.

"Wij vinden de provincie belangrijk, maar dat was ook voor de Eerste Kamer, dat zeg ik heel eerlijk. Wil je regeren of gedogen, dan moet je ook daar een fractie te hebben."

Wat belooft u de PVV-stemmers in Den Haag en Almere?

"Wij zetten ons in voor veiligheid, lagere belastingen, ozb. En integratie en immigratie. Minder moskeeën en islamitische scholen. En de instroom van Roemenen en Bulgaren zoveel mogelijk beperken."

"Bij het NOS-debat van vorige week had ik een verhaaltje voorbereid om mensen in andere steden lokaal te laten stemmen om af te kunnen rekenen met andere partijen die Nederland allemaal op één of andere manier kapotmaken."

"Dat is overigens de reden dat die debatten zo verschrikkelijk zijn. Dat iedereen tekstjes uit zijn hoofd leert. Het is gaap-gaap-gaap. Niemand heeft daar naar geluisterd. Ik doe liever een spetterend Kamerdebat dan dat ik met wat neuzelaars van de NOS praat over hondenpoep."

U doet niet meer mee?

"Zo min mogelijk. Ik kan me niet voorstellen dat iemand daar naar luistert."

Hoe zou het anders moeten?

"Minder debatten en met minder mensen. Niet met tien man naar een debat van twee uur wat nergens over gaat. De seinen in het land staan op rood met de werkloosheid en faillisementen en wij gaan praten over gemeentelijke herindelingen: ze zijn knettergek. Welke Nederlander is daar mee bezig?"

Maar u was van plan te komen.

"Ik had voor lawaai gezorgd. Dan was het anders geweest dan gister."

Onder andere door uw lawaai wordt u al jaren beveiligd. Klopt mijn waarneming dat de beveiliging alleen maar toeneemt?

"De beveiliging is inderdaad opgeschroefd. Ik heb een paar weken geleden te horen gekregen dat de dreiging verhoogd is. Ik mag er niks over zeggen, maar ik weet er ook eigenlijk niks over."

U wordt niet geïnformeerd over de dreiging?

"Nee, ik ben wel geïnformeerd over de verhoogde dreiging, maar niet over de details. Dat zal ongetwijfeld een goede reden hebben."

Bron: nu.nl
(Klik hier om het interview op de site van nu.nl te lezen)