Skip to main content

Wilders bestormd in Spijkenisse en Rotterdam

Overlopen werd hij, PVV-coryfee Geert Wilders. Zelden ging deze erkend EU-hater zo vaak op de kiek als bij zijn bliksembezoek aan Spijkenisse en Rotterdam. 'Hé Geert, een selfie doen?'
Zijn aanhang staat te trappelen van ongeduld, bij de entree van de Zijlstraat, in hartje Spijkenisse. Aan de ene kant de politieke achterban, aan de overkant lokale fans. Smartphone of camera in de hand, een kind in de aanslag om bij Geertje in de armen te drukken.

Het wemelt van de nors kijkende oordopjes, zonnebrillen, agenten in uniform en anderszins toezichthoudende types, hoog in de lucht houdt een heli een extra oogje in het zeil. 'Nou, waar blijft de maestro?', mompelt iemand. Plots staat-ie er, de gitzwarte geblindeerde BMW, met een blauwe zwaailamp er bovenop. En vouwt Wilders - de immer veelbesproken politicus - zich naar buiten. Applaus, gejoel en als één man stort het volk zich op het strakgekapte heerschap.

Klik en klaar
Er worden handen geschud, gezoend - 'Hé, hoe is het, leuk joh!' - en vooral geduwd en getrokken om een kiekje of een selfie met Geert te kunnen maken. Een dame in een scootmobiel, een vader en zoon in knaloranje kledij, een marktkoopman - klik en klaar.

Er is eventjes tijd voor commentaar. 'Alsof ik thuiskom, in Spijkenisse', reageert hij tussen twee selfies door. 'Maar we zijn er om mensen te activeren om te gaan stemmen. En hen te winnen voor onze standpunten.'

Gespierde anti-Europa-taal
Klik, klik, klik. De NOS wordt te woord gestaan, de Vlaamse televisie, Oostenrijkers. Wilders verfoeit de euro, prijst de Dutch Guilder, laakt Rutte 'die maar blanco cheques uitschrijft'. Het is de gespierde anti-Europa-taal die in zijn mond bestorven ligt, en een paar uur later met verve wordt herhaald op de Binnenrotte in Rotterdam.

In de Maasstad is het Spijkenisse in het kwadraat. Onder een brandend hete zon gaat Jan en alleman met de PVV'er op de foto, alsof het een fanclubdag is. 'Je ziet dat nu ook mensen die niet op 'm stemmen hem als een voetbalster gaan behandelen', grijnst Tweede Kamerlid Dion Graus.

Eén criticus verheft de stem: 'Begrijpt u dat er mensen bestaan die anders zijn dan u.' Wilders haalt de schouders op, knuffelt nog een kleurig gekleed meisje, stapt in zijn bolide en is foetsie.

Klik hier voor het artikel op AD.nl