Skip to main content

Falende regering dwingt koopvaardij zichzelf te beschermen tegen piraterij

De koopvaardij wordt door de regering genoodzaakt om zichzelf tegen piraterij te beschermen. De regering schiet daarin te kort.

"De regering moet zorgen voor adequate bescherming van de koopvaardij," aldus PVV-kamerlid Raymond de Roon. "Als dat niet mogelijk blijkt, moet de regering de beveiliging van onze koopvaardij door gewapende particuliere beveiligers toestaan".

Raymond de Roon diende daarover Kamervragen in:

Vragen van het lid De Roon (PVV) aan de minister van Buitenlandse Zaken, de minister van Defensie en de minister van Veiligheid en Justitie over gewapende private beveiligers tegen piraterij.

1.)
Kent u het bericht 'Private beveiligers toch met wapens op schepen Nederlandse reders' (1)?

2.)
Bent u het met mij eens, dat voor de aanwezigheid van gewapende private beveiligers aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen, een deugdelijke wettelijke onderbouwing zeer gewenst is, ter bescherming van de reders en van de kapitein en de opvarenden, alsook om verzekeringsdekking mogelijk te maken? Zo neen, waarom niet?

3.)
Is het u duidelijk dat de Nederlandse koopvaardij  toch zonder wettelijke regeling gewapende particuliere beveiligers aan boord neemt, omdat het water hen aan de lippen staat?

4.)
Begrijpt u dat de voorziening van Nederlandse mariniers aan boord van koopvaardijschepen uit commercieel oogpunt vaak tekort schiet, omdat dat voor veel reders te duur is en ook niet flexibel genoeg (met name: niet vlot genoeg) wordt gereageerd op verzoeken om inzet van die mariniers?

5.)
Bent u bereid en in staat om vanaf nu een commercieel aanvaardbare prijsstelling en flexibele inzet voor de mariniers aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen te garanderen? Zo neen, wilt u dan de voorbereiding en invoering van een wettelijke onderbouwing van inzet van gecertificeerde particuliere gewapende  beveiligers terstond ter hand  nemen en z.s.m. realiseren? Zo neen, waarom niet?

(*) Lees het bericht op nrc.nl