Skip to main content

PVV: marine moet Nederlandse koopvaardij voor Nigeria beschermen

De dodelijke aanval van piraten op een Nederlands vaartuig voor de Nigeriaanse kust, waarbij ook opvarenden zijn ontvoerd, is voor PVV-buitenlandwoordvoerder Raymond de Roon aanleiding om de regering te vragen om betere bescherming van onze koopvaardij.

“Heeft de overval enkele dagen geleden op een schip met Italianen voor de Nigeriaanse kust, waarbij een dode viel, onze regering aangezet tot maatregelen?”, zo wil De Roon weten. "Bescherming door onze marine van Nederlandse koopvaardijschepen voor Nigeria, is geen overbodige luxe”.

Vragen van het lid De Roon (PVV) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Defensie over dodelijke overval door piraten op Nederlands schip bij Nigeria:

1.)
Kent u de berichten 'Nigeria gunmen storm oil ship - two dead, four kidnapped' (*) en 'Navy: At least 4 foreigners kidnapped off Nigeria' (*) ?

2.)
Klopt het dat bij een overval op één of meer Nederlandse vaartuigen voor de kust van Nigeria vier opvarenden zijn ontvoerd, en doden en gewonden zijn gevallen ?

3.)
Wat is bekend over de toestand van de ontvoerde personen en over de overvallers en hun motieven?

4.)
Hoe is het mogelijk dat deze ontvoering plaats kon vinden ondanks bewaking door de Nigeriaanse marine?

5.)
Is het noodzakelijk om Nederlandse koopvaardijschepen voor de kust van Nigeria te laten bewaken door de Nederlandse marine? Zo ja, bent u daartoe bereid en in staat? Zo neen, waarom niet?

6.)
Welke maatregelen heeft de regering genomen ter bescherming van de Nederlandse koopvaardij, nadat op 27 juli jl voor de Nigeriaanse kust een schip met Italiaanse werknemers was overvallen waarbij ten minste een dodelijk slachtoffer viel? (***)

 

(*) http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-19127704

(**) http://azstarnet.com/news/world/navy-at-least-foreigners-kidnapped-off-nigeria/article_48228bc4-bc4b-5d67-8a86-a7d120f94d27.html

(***) http://www.rnw.nl/africa/bulletin/attack-agip-vessel-kills-least-one-nigeria