Skip to main content

PVV: EU verscherpt het Midden-Oosten conflict

De EU heeft plotseling producten uit het niet-Palestijnse gebied van de Israëlische stad Modiin uitgezonderd van het voorkeurstarief van de associatieovereenkomst. “Hierdoor bevordert de EU dat dit stukje Israël nu mogelijk controversieel wordt”, aldus PVV-buitenlandwoordvoerder Raymond de Roon. “De EU kent de realiteit van Modiin niet: een 100% Joodse stad van 80.000 inwoners. Heel onverstandig om hierover de controverse aan te wakkeren” .

Vragen van het lid De Roon (PVV) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de beslissing van de EU om de Israëlische stad Modiin uit te sluiten van het EU-Associatieakkoord:

1.)
Kent u het bericht 'EU drops Modiin from ‘eligible imports’ list''? (1)

2.)
Deelt u de mening dat deze politieke beslissing van de EU contraproductief is, daar zij controverse en strijd oproept over onbetwiste gebieden die een integraal deel van Israël zijn? Zo niet, bent u bereid in te gaan op de uitnodiging van de burgemeester van Modiin om zelf de stad te bezoeken teneinde u ervan te verzekeren dat dit gebied net zozeer onder Israël’s autonomie valt als Tel Aviv?

3.)
Is er naar uw mening sprake van contractbreuk aan de kant van de EU door een eenzijdige en niet-overeengekomen interpretatie van de 'Staat Israël' te hanteren? Zo nee, waarom niet? (2)

4.)
Bent u bereid op alle niveau’s binnen de EU fel te ageren tegen deze beslissing, en uw EU-collega’s daarnaast te wijzen op de destructieve houding van de Palestijnse Autoriteit, die door het boycotten van nederzettingenproducten het Parijse Protocol van 1994 schendt en de Palestijnse Arabieren in de handen van Hamas drijft? (3)

5.)
Bent u het met mij eens dat het boycotten van Israëlische producten uit nederzettingen het vredesproces om zeep helpt, daar nederzettingen juist bijdragen aan vreedzame co-existentie en coöperatie tussen Joden en Palestijnse Arabieren? (4) Zo ja, bent u bereid deze boodschap actief uit te dragen in zowel EU- als VN-verband, temeer daar landen navolging van het boycottende Denemarken overwegen?

6.)
Wilt u deze vragen zo spoedig mogelijk, maar in elk geval voor 3 september 2012 beantwoorden?

 

(1) http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4268595,00.html

(2) http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/european-union-parts-of-modi-in-do-not-belong-to-israel.premium-1.458222#

(3) http://www.gatestoneinstitute.org/3095/boycott-purpose

http://www.jewishtribune.ca/news/2012/08/07/boycott-of-samaria-products-called-devastating-for-palestinians

(4) http://www.gatestoneinstitute.org/3166/freezing-settlements-help-peace