Skip to main content

PVV: vragen over diplomatieke betrekkingen met Iran

Vragen van de leden De Roon en Wilders(beiden PVV) aan de minister van Buitenlandse Zaken over diplomatieke betrekkingen met Iran.

1.)
Kent u het bericht 'Canada sluit ambassade in Iran en zet Iraanse diplomaten uit'? (*)

2.)
Hoe kwalificeert u Canada’s besluit om Iran aan te merken als staatssponsor van terreur en grootste bedreiger van de wereldvrede op basis van de volgende feiten:

a. het steunen en herbergen van terroristische groeperingen;

b. het weigeren te voldoen aan VN-resoluties betreffende het nucleaire programma;

c. het existentieel bedreigen van Israël en

d. het stelselmatig schenden van mensenrechten?

3.)
Bent u het met mij eens dat het diplomatieke spoor met betrekking tot Iran een doodlopend spoor is gebleken en het nu meer dan ooit noodzakelijk is Iran te isoleren, daar zij het gewelddadige Syrische regime steunt, zelfs in VN-verband antisemitische toespraken houdt, en haar nucleaire activiteiten ondanks alle diplomatieke druk een exorbitante vlucht hebben genomen?

4.)
Bent u bereid in navolging van Canada de diplomatieke betrekkingen met Iran op te schorten en hier ook in EU-verband voor te pleiten? Zo nee, hoe kunt u dit rijmen met uw pleidooi in de EU om Hezbollah, de proxy van Iran, als terroristische groepering aan te merken als u Iran zelf niet als staatssponsor van terreur beschouwt en daarnaar handelt?

5.)
Mocht u onverhoopt niet bereid zijn tot het opschorten van de diplomatieke betrekkingen met Iran, bent u dan wel bereid de diplomatieke betrekkingen met Iran tot een absoluut minimum te reduceren? Zo ja, wat gaat u doen? Zo nee, waarom niet?

6.)
Wilt u deze vragen voor 23 oktober 2012 12u00 beantwoorden?

 

(*) Lees hier het bericht op volkskrant.nl