Skip to main content

PVV: vragen over mensenrechten in Turkije en een economische regeringsmissie in dat land

Vragen van het lid De Roon (PVV) aan de minister van Buitenlandse Zaken over inbreuken op de mensenrechten in Turkije en een economische regeringsmissie naar dat land:

1.)
Bent u bekend met het rapport 'Turkey’s press freedom crisis' van het Committee to Protect Journalists en met het 'Turkey 2012 progress report' van de EU? (1)

2.)
Hoe beoordeelt u de massale veroordeling van 330 Turkse officieren? Bent u het met mij eens dat hier sprake is van een politiek proces bedoeld om Erdogan en de zijnen van de seculiere legertop te ontdoen? (2)

3.)
Welke acties heeft de EU op grond hiervan ondernomen tegenover kandidaat-lid Erdogan (Turkije), afgezien van het uiten van zorgen in het voortgangsrapport 2012?

4.)
Hoe beoordeelt u de persvrijheid in Turkije, gezien het feit dat daar 76 journalisten vastzitten?

5.)
Hoe beoordeelt u Erdogan’s aankondiging om a) zich ervoor in te spannen dat islambelediging d.m.v. een internationaal verbod gelijkgesteld wordt aan misdaden tegen de menselijkheid en b) Turkije daarin het voorbeeld zal nemen? (3)

6.)
Kunt u zich vinden in de stellingname van de Gustav Stresemann Foundation, dat het gelijkstellen van islambelediging met misdaden tegen de menselijkheid, in strijd is met allerlei regels van internationaal recht? (4)

7.)
Bent u het met mij eens dat het zeer verwerpelijk is dat de Europese Commissie in het voortgangsrapport aangeeft dat Turkije wetgeving nodig heeft tegen haatzaaien en xenofobie? Zo ja, welke actie gaat u hiertegen ondernemen?

8.)
Erkent u dat Turkije in hoog tempo islamisering van de Staat doorvoert en dissidente meningen de kop in drukt, zoals o.a. blijkt uit de toename van het aantal islamitische scholen, het verspreiden van antisemitische lesboeken, en het aanklagen van een atheïstische pianist wegens islambelediging? (5)

9.)
Acht u een economische missie van regeringsleden naar Turkije (6) – gelet op het vorenstaande - en gezien het feit dat Turkije al een jaar op de zwarte lijst van de Financial Action Task Force staat omdat het te weinig doet om de financiering van terrorisme tegen te gaan (7) gepast?

 

(1) http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2012/package/tr_rapport_2012_en.pdf pg. 7, 74
http://cpj.org/reports/turkey2012-english.pdf
(2) http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Afshin-Ellian/351221/Stiekeme-staatsgreep-van-Turkse-premier-Erdogan.htm
(3) http://www.todayszaman.com/news-292579-pm-erdogan-islamophobia-should-be-recognized-as-crime-against-humanity.html
(4) http://www.osce.org/odihr/94690
(5) http://www.ft.com/intl/cms/s/0/f27adba8-1a01-11e2-a179-00144feabdc0.html#axzz2AOFyPD93
http://www.guardian.co.uk/world/2012/oct/18/turkish-pianist-fazil-say-islam
(6) http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2012/10/26/minister-president-rutte-leidt-economische-missie-naar-turkije.html
(7) http://www.nd.nl/artikelen/2012/oktober/26/turkije-bestrijdt-en-financiert-terreur
http://www.fatf-gafi.org/countries/s-t/turkey/documents/outcomesoftheplenarymeetingofthefatfparis17-19october2012.html