Skip to main content

Inbreng Teun van Dijck (PVV) bij debat Europese Top

GRIEKENLAND OFFICIEEL FAILLIET

Griekenland is vandaag door S&P officieel failliet verklaard. 2 jaar hebben de Europese leiders dit proberen te voorkomen, tevergeefs. Het grapje heeft honderden miljarden gekost, maar heeft een faillissement niet kunnen voorkomen. Griekenland had de junk status en heeft nu de (selective) default status, ofwel failliet.

 

Het land heeft ook het paard van Trojka binnengelaten, dat erop toe gaat zien dat elke geleende euro rechtmatig wordt besteed. De Griekse bevolking heeft niets meer te zeggen. Eerst met de komst van Papademos wn nu met de Trojka. En de Grieken voelen dit ook zo. Politieagenten dreigen Trojkaleden te arresteren. Angela Merkel wordt afgebeeld als Hitler en gisteren ging de Duitse vlag in vlammen op. Ook werd eerder een boycot afgeroepen over Nederlandse en Duitse producten. Kan onze MP

Het draagvlak is ver te zoeken. 2 coalitiepartijen hebben getekend voor de hervormingen, maar hoe zit het met de rest? De Nieuwe Democratie (19%) en Pasok (13%) hebben nog geen 32% in de peilingen; dus wat zijn die handtekeningen na verkiezingen nog waard?

Met de 2e noodpakket is het blikje weer 2 meter verder geschopt. Men heeft voor 130 miljard dure tijd gekocht, maar nu al neemt onze minister van Financien (samen met Schauble en Juncker) een voorschot dat dit waarschijnlijk niet genoeg zal zijn. Een 3e bailout ligt in het verschiet!

 

Griekenland staat aan de rand van de afgrond. Iedereen weet dat de enige uitweg voor Griekenland is om uit de euro te stappen. Maar we kunnen ze er niet uitzetten. Dus wat doen we; we duwen het land steeds verder richting afgrond, totdat ze uit zich zelf springen. Een sprong uit de euro en naar de Drachme: de vrijheid tegemoet!

Ook Hans-Peter Friedrich (minister CSU) pleitte deze week voor een Grieks exit (Der Spiegel). Eindelijk zien de Christen Democraten ook in dat Griekenland beter af is buiten de euro. Nu onze minister nog!?

 

Hoeveel risico lopen we met de ongelegitimeerde acties van de ECB, zoals het 2 x 500 miljard pompen in de banken (LTRO) en het opkopen van rommelobligaties voor meer dan 200 miljard (SMP). Als dit geld niet terugkomt, kost dit de Nederlandse belastingbetaler 70 miljard! De ECB gokt met onze belastingcenten en legt straks de rekening bij ons neer. Deze minister mag er niets van vinden, want de ECB is zogenaamd onafhankelijk (met 4 Zuid Europeanen aan het roer die de koers bepalen).

 

Door de rente te verlagen op de bilaterale lening aan Griekenland loopt Nederland 140 miljoen aan inkomsten mis. We krijgen het geld terug, volgens de minister, maar wel met steeds minder rente (Eerst 5%, toen 4,5%, daarna 3,5% en nu 2,5%). Toch denkt de minister dat we hier nog op verdienen. Kan hij dit toelichten?

Klopt het bericht dat Portugal ook 30 miljard extra wil hebben tegen deze gunstige Griekse voorwaarden? De volgende dominosteen dient zich al aan!

 

Telkens wordt er gemarchandeerd met de afspraken. Eerst zou voor 50 mld worden geprivatiseerd en nu nog voor 19 miljard. En hoe staat het trouwens met die 150.000 ambtenaren die zouden worden ontslagen? En met die 60 miljard aan belasting die is ontdoken? We horen daar niets meer over. Klopt het bericht dat een parlementslid 1 miljoen euro heeft weggesluisd naar een Zwitserse bankrekening? Wat gebeurt hiermee?

 

De IMF bijdrage is ook nog steeds onduidelijk. Het lijkt steeds meer op dat de IMF nattigheid voelt en weg wil uit Griekenland. Van de sanering komt niets terecht en devalueren is ook al geen optie. Er wordt gesproken over een IMF bijdrage van 13 miljard. Noemt de minister 10% een substantiële bijdrage?

 

ESM

Nederland staat op het punt om 40 miljard (van de 700 mld) over te maken naar een noodfonds om zwakke broeders bij te staan of banken. Of dat geld rechtmatig wordt besteed is niet belangrijk. De Rekenkamer luidde hierover gisteren de noodklok. Het ontbeert aan publieke externe controle en transparantie. Hoe gaat de minister dit repareren?

 

Maar het ergste is nog dat Nederland nu bereid is om de sleutel van de schatkist aan Brussel te overhandigen. We hebben straks niets meer te zeggen. De 2e kamer niet, maar zelfs onze minister niet (5,7%). De minister heeft zelfs ons veto geofferd.

 

Maar het wordt nog gekker! Nog voor de inwerkingtreding van het permanente noodfonds van 700 mld, wordt tijdens de Top bekeken of de leencapaciteit niet moet worden verhoogd. En Nederland, als de gekke Henkie van Europa, staat hier op voorhand al voor open! Alle hoop is gevestigd op de Duitsers die nog als enige de poot stijf weten te houden.

IMF voert de druk verder op en eist een verhoging als voorwaarde voor een grotere inzet van IMF middelen. Maar waarom hebben we dan 2 maanden geleden 200 miljard (NL 14 mld) aan IMF overgemaakt, zo vraag ik onze minister? Waar is dat geld gebleven?