Skip to main content

Plenair: Informele Europese Top (23 mei 2012)

De eurocrisis nadert zijn einde. Er is geen houden meer aan. De euro nadert zijn einde. Deze munt had nooit ingevoerd moeten worden en is niet houdbaar. Het europroject is door het ijs gezakt. De Eurofielen zien hun Europese droom uit elkaar spatten, maar zitten nog in de ontkenningsfase.

Nadat de Europese leiders alles uit de kast hebben gehaald om de euro te redden (3.000 mld, wv ½ is uitgegeven (*)), proberen ze nu met hun laatste adem nog wat groei te blazen in de failliete boedel. Er wordt zelfs gesproken over een Europees Groeifondsfonds van 200 mld (bron: El Pais). Het moet niet gekker worden! Nog meer geld; nog meer schulden en een nog hogere rekening voor Nederland. Voor wat? Voor meer doodlopende wegen? Meer windmolens? Meer duurzaamheid? Voor wie?

 

Het probleem is niet groei, maar de euro zelf! Binnen de euro kunnen deze zwakke landen niet concurreren en dus ook niet groeien. Daar helpen 100.000 windmolens of kilometers snelweg geen bal aan! Nog meer geldverspilling door Brussel. Stop daarmee!

Griekenland is failliet en het is een kwestie van een paar maanden of Griekenland verlaat de euro. De ECB, EC en IMF iedereen is hier op voorbereid.

De nieuwe MP van Griekenland (Alexis Tsipras) van Syriza, kondigt nu al aan dat Brussel geen geld blijft pompen in die bodemloze put, hij onmiddellijk stopt met schuldafbetaling. Pure chantage: Hij maakt van zijn probleem, ons probleem; en wij maar blijven pompen?!

Als Griekenland weigert terug te betalen, kost ons dat 21 miljard (FD). Dat is 3.000 per gezin!

IMF heeft de steun aan Griekenland al opgeschort en houdt de toegezegde 3,2 mld voorlopig op de plank. Waarom blijven de eurolanden dan toch geld overmaken (4,2 mld)?

Het gaat nu heel hard…………..

De euro maakte vorige week een vrije val en zakte onder de $ 1,27; het laagste punt sinds 2 jaar. Ook de AEX ging vorige week onderuit en zakte onder de 290; laagste punt dit jaar.

Een serieuze bankrun is gaande in Griekenland, waar 1 mld per dag wordt opgenomen. Maar ook in Spanje vloeit het spaargeld weg. Banken staan op omvallen.

De werkeloosheid loopt met de dag op; 25 miljoen mensen zonder werk in de EU. In sommige landen is de jeugdwerkeloosheid meer dan 50%. Bedrijven sluiten hun deuren. De economieën krimpen en tekorten lopen zienderogen op.

En Brussel blijft stoïcijns doorgaan op deze doodlopende weg. Meer geld (dus meer schulden) in ruil voor meer bezuinigen. En zo zakken we steeds dieper in het euromoeras.

Meer en meer economen pleiten voor een eigen nationale munt. Volgens Hans-Werner Sinn (Ifo) moet Griekenland uit eigen belang uit de euro treden, omdat het land in de eurozone nooit concurrerend genoeg kan worden om de economische crisis te bestrijden (Rheinische Post 17/5/2012). Alleen met een eigen munt kunnen de lidstaten weer groeien en de werkeloosheid terugdringen.

De euro is geen geld, maar kost ons geld.

De euro brengt geen welvaart, maar neemt welvaart!

 

Tweede Termijn

Volgens mij heeft onze demissionaire Minister President helemaal geen zin in het etentje. En ik begrijp dat wel, want dit etentje is natuurlijk gewoon een ordinair fund-raising dinner. Onder het mom van economische groei probeert men weer miljarden op te halen voor het zoveelste fonds.

Ik ben dan ook blij dat de MP zijn portemonnee vanavond thuislaat.

Geen extra geld naar Europa, geen groeifonds, geen eurobonds en geen geld voor Griekse windmolens en Spaanse wegen; dat is zijn inzet.

Wellicht komt men tijdens het digestief nog tot inkeer. Een muntunie met 17 zo verschillende landen is niet houdbaar. De enige manier voor landen als Griekenland om weer concurrerend te worden en weer te groeien is met een eigen munt. Verlos de Grieken van een te dure euro, die als een molensteen om hun nek hangt. Wellicht kan de MP het voorbeeld IJsland aanhalen, dat na een diepe recessie inmiddels weer booming is, dankzij een gedevalueerde Kroon.

 

 

Motie(na stemming aangenomen door de Tweede Kamer der Staten Generaal)

 

De Kamer

gehoord de beraadslaging,

overwegende dat verschillende eurolanden pleiten voor eurobonds;

overwegende dat bij eurobonds de Nederlandse rente zal stijgen ten koste van een lagere rente van zwakke eurolanden;

verzoekt de regering krachtig afstand te nemen van het idee van eurobonds en dit ook voldoende kenbaar te maken;

en gaat over tot de orde van de dag.

Van Dijck