Skip to main content

Debat Voorjaarsnota 2012 / Kunduz

Stonden vorig jaar de seinen nog op oranje. Dit jaar kleuren ze donkerrood.

De economie groeit niet met 1%, maar krimpt dit jaar met ¾ %. Het tekort loopt verder op, net als de staatsschuld. Dit jaar geeft de overheid 25 mld meer uit dan dat er binnenkomt, ofwel de staatsschuld loopt met 70 mln per dag op! De staatsschuld loopt ook op omdat dit Kabinet zonnodig andere lidstaten wil helpen en straks ook nog buitenlandse banken. Dit jaar is hierdoor de schuld met 8 mld toegenomen. Met dank aan Griekenland. Portugal en Ierland. En dit is nog maar het begin!

In 2007, toen Wouter Bos aantrad als minister van Financien bedroeg de Staatsschuld 250 mld (ofwel 45% BBP). Nu 5 jaar later is deze schuld bijna verdubbeld (2012: 450 mld (72% BBP). Dat betekent 26.000 euro per Nederlander. (Dat was 15.000 euro!). Kan de minister aan de Nederlandse bevolking uitleggen hoe het kan dat de staatsschuld in een paar jaar is verdubbeld; waar is het fout gegaan?

Ik zal maar helpen.. …….

Omdat de heren Balkenende en Bos de donkere wolken niet wilden zien; Omdat de overheid veel te veel geld bleef uitgeven terwijl de inkomsten terugvielen (anti cyclisch beleid heet dat); Omdat Wouter Bos dacht zich uit de crisis kon spenderen; Omdat de overheid zonnodig Amerikaanse rommelhypotheken moest kopen van ING; Omdat deze minister de puinhopen van Griekenland, Portugal, Ierland, Spanje en Cyprus wil opruimen; En nu wil deze minister ook nog buitenlandse banken gaan redden met miljarden.

En nog steeds houdt hij vol dat hij niet anderen helpt, maar dit alles doet in het belang van Nederland!? 

De burgers in dit land wordt niets gevraagd, maar zij zitten wel mooi met een schuld van 450 mld opgescheept. Alleen al aan rente kost dit elke Nederlander 800 euro per jaar! 

Garantierisico

De minister heeft zich de afgelopen jaren overladen met garanties. Hij staat inmiddels voor alles en iedereen garant in Nl maar ook in de rest van Europa. De ARK heeft berekend dat deze garantiebubbel inmiddels is volgelopen van 40% BBP (2008) tot 77% BBP in 2011.

Deze groei is vooral veroorzaakt door de eurocrisis. NL staat voor 260 mld garant aan de ECB en andere eurolanden. Nemen we daarin ook nog eens IMF en Target2 mee dan lopen een risico van 400 mld, waarvan 112 mld reeds is geëffectueerd.

Alleen de steun aan andere landen, en straks ook nog buitenlandse banken, is een risico voor de schatkist van 66% BBP. Waar ligt voor deze minister de grens? 

Kunduz is een grote vergissing. Haastige spoed is zelden goed! Kunduz maakt meer kapot dan je lief is!

Om te voldoen aan het dictaat van Brussel (3% in 2013), krijgen de burgers in dit land een dikke vette rekening gepresenteerd. De lasten worden maar liefst met 10 miljard verzwaard. De overheid snijdt slechts voor 1,8 miljard in eigen vlees, dankzij de nullijn voor ambtenaren (1,5 miljard). 

De grachtengordel zorgt goed voor zichzelf. Linkse hobby’s herleven ten tijde van Kunduz. De Kunstsector wordt weer gesubsidieerd, net als de zonnepanelen. Meer geld voor windmolens en natuur. Ik hoor de duurzame champagne nog knallen bij GroenLinks. 

En de burgers, de hardwerkende Nederlanders betalen het gelag. De BTW gaat omhoog, de forenzentaks, het eigen risico gaat omhoog, net als de energiebelasting en accijnzen.

Kunduz kiest ook voor hervormen. Het H-woord. Alles en iedereen moet worden hervormd.

Maar feitelijk bedoeld men slopen. De sociale zekerheid, de pensioenen en hypotheekrenteaftrek moeten van Brussel worden gesloopt (aanbevelingen).

Kunduz sloopt de oudedagsvoorziening (AOW). De Fransen mogen met 60 met pensioen en wij mogen vanaf volgend jaar langer doorwerken. Wij werken voor onze Club Med vrienden!

Kunduz sloopt de woningmarkt en zet de woningmarkt verder op slot.

Kunduz sloopt de arbeidsmarkt en sloopt de WW en de ontslagbescherming. Niet doen roept het MKB!

Kunduz verhoogt het Eigen Risico. Onfatsoenlijk!

 

Kunduz moet zich diep schamen; wat een broddelwerk. En toch probeert men het er nog voor het reces allemaal door te drukken; omdat het moet van Brussel. 

Dit is niet alleen dom beleid; het is ook nog eens olie op het vuur voor de toch al stagnerende groei. . Het is slecht voor de economie (-0,3%), er komen bijna 100.000 werkelozen bij, de koopkracht (tot modaal -2¼%) en consumptie (-0,4% / jaar) dalen verder en de (detail)handel verslechterd. En dat alles om de heren Pechthold en Rehn te pleasen. 

Het was dan ook te verwachten dat na de euforie over dit vluggertje zich heel snel de Kater aandiende.

We zien nu vrijwel alle verkiezingsprogramma’s een terugtrekkende beweging maken.

Hoe hypocriet is dat van deze Spijtoptanten! 

Het is dan ook Zonde, doodzonde van de kostbare tijd en moeite die ambtenaren zich nu getroosten om dit moloch in wetgeving te persen, terwijl ze weten dat ze het na 12 september allemaal mogen terugdraaien; hoezo werkverschaffing. Hoezo een kleinere efficiëntere overheid.

 

De PVV zal laten zien dat je ook kan bezuinigen zonder de rekening bij hardwerkend NL neer te leggen. Het is de overheid die elke dag 70 mln teveel uitgeeft, niet de burger. De overheid heeft een gat in de hand, niet Henk & Ingrid.

De PVV snijdt in overheidsuitgaven. De subsidiefabriek wordt ontmanteld, de buitenlandse geldtransfers gestopt, de windmolens gekortwiekt, de groene duurzame droom doorgeprikt en de holle bolle Gijs in Brussel de mond gesnoerd.

Het kan allemaal zoveel minder! 

En als klap op de vuurpijl verlichten wij in 2013 de lasten, zodat mensen weer gaan consumeren ipv consuminderen; dat is goed voor de economie, de werkgelegenheid en de staatskas!