Skip to main content

Bijdrage Teun van Dijck - AO Ontwikkelingen Griekenland

De Grieken hebben gisteren met het mes op de keel ingestemd met het pakket. Het was slikken of stikken. En nog geen 12 uur later kunnen ze het eerste cadeautje tegemoet zien. Ze krijgen 7 miljard overgemaakt uit een noodpotje van de EU-begroting. Een potje dat is opgebracht door alle 28 lidstaten. En Engeland, Denemarken en Tsjechië zijn het hier niet mee eens. Waarom zou de Engelse belastingbetaler opdraaien voor de chaos in Griekenland? De Engelsen zijn maar al te blij dat ze geen euro hebben.

Vorige week zei de Minister President nog dat het programma geloofwaardig, betrouwbaar en houdbaar moet zijn!
Welnu aan alle 3 de voorwaarden is niet voldaan:.
Tsipras sluit een akkoord, waar hij zelf niet in gelooft; sterker nog waar heel Griekenland niet in gelooft; tot zover de geloofwaardigheid……
En de ambtenaren staken en beloven er alles aan te doen om het akkoord te saboteren, zelfs ministers gaan het niet uitvoeren; tot zover de uitvoerbaarheid……
En het IMF geeft aan dat de schuld onhoudbaar is, die 85 mld is bij lange na niet genoeg, of er moet vele miljarden bij (giften) of schuld moet worden kwijtgescholden. Tot zover de houdbaarheid……

Met dit programma gaat het net als bij de vorige programma’s. Er wordt van alles beloofd, maar er komt niets van terecht bij gebrek aan draagvlak.
En toch wil de Minister President gaan onderhandelen over een 3e steunpakket van 86 mld?! Wat zijn de woorden van de MP nog waard?

De conclusie kan niet anders zijn dat nog meer miljarden dumpen in Griekenland zinloos is en dus weggegooid geld.
Een Grexit is onvermijdelijk! Dat ziet iedereen (zelfs Schauble), behalve onze MP, die blijft geloven in een klein “wondertje”. Hij wacht al 5 jaar op een wondertje. Of hij is stekenblind, super naïef of gelooft in sprookjes!

En weer beloven de eurofielen in Brussel de geldkranen weer vol open te draaien met ons geld, welteverstaan. Voor hen is de euro geen betaalmiddel, maar een doel op zich, tegen beter weten in! En dat mag wat kosten:
• 86 mld voor een 3e steunpakket
• 35 mld uit de EU-begroting, cadeautje van Juncker!!
• 7 miljard ter overbrugging. Help Griekenland de zomer door!
• 25 mld voor de failliete Griekse banken
• En de ECB zet de (ELA) kraan weer vol open.

En dit komt allemaal bovenop de 240 mld aan noodsteun die reeds is uitgekeerd en de 90 miljard aan liquiditeitssteun van de ECB aan de Griekse banken.
De teller stond op 330 mld en gaat nu naar 450 mld (€ 40.000 / griek), geld dat nooit meer terugkomt, dat weet iedereen!

De Nederlandse belastingbetaler staat volledig buitenspel en moet met walging aanzien hoe zijn zuurverdiende centen worden verkwanseld aan een lachende Tsipras, die ons beticht van chantage.

Laat het Nederlandse volk beslissen of ze nog één cent willen geven aan Griekenland. Ruim driekwart (78%) is hier tegen en voor hen is de maat meer dan vol (50% van de VVD-kiezer; Eén vandaag opiniepanel).

Maar nee, onze premier gelooft niet in referenda, hij heeft een mandaat van de kiezer dat hij verwierf door te beloven dat geen cent meer naar Griekenland zou gaan. Tot zover het mandaat……!

Is de MP bereid een 3e steunpakket aan de Nederlanders per referendum voor te leggen, voordat hij weer 5 miljard van onze belastingcenten verkwanseld?
Ik zei het vorige week en herhaal het nog maar een keer:
Verlos Griekenland van de euro, en verlos ons van Griekenland !
Zolang dat niet gebeurt blijven onze miljarden verdampen als sneeuw onder de Griekse zon…….