Skip to main content

Acht keer meer Nederlanders bezoeken Belgisch ziekenhuizen - Kamervragen

Vragen van het lid Agema (PVV) aan de minister van VWS over het bericht dat in één jaar tijd acht keer meer Nederlanders een Belgisch ziekenhuis bezoeken.  

1.)
Bent u bekend met het bericht “Steeds meer Nederlanders naar Belgisch ziekenhuis”? (*)

2.)
Deelt u de mening dat hoewel het prachtig is dat Nederlanders voor een medische behandeling in Belgische ziekenhuizen terecht kunnen het eigenlijk van de zotte is dat het aantal mensen dat dit doet in één jaar tijd verachtvoudigd is? Zo neen, waarom niet?

3.)
Zijn naast de kortere wachtlijsten ook de patiëntvriendelijkheid en kwaliteit redenen voor Nederlanders om naar een Belgisch ziekenhuis te gaan? Zo neen, gaarne toelichting.

4.)
Ziet u net als wij een relatie tussen deze beweging en de numerus fixus in eigen land en het ontbreken daarvan in België, waardoor er in België relatief veel meer specialisten zijn die onderling meer concurreren en daardoor vanuit zichzelf meer bezig zijn met kwaliteit en patiëntvriendelijkheid? Zo neen, waarom niet?

5.)
Welke maatregelen gaat u op korte termijn nemen zodat het vertrouwen van de patiënten die nu naar België gaan in de Nederlandse ziekenhuiszorg herstelt?

6.)
Schaamt u zich ervoor dat kennelijk zo veel mensen hun heil in het buitenland moeten zoeken omdat de Nederlandse ziekenhuiszorg te kort schiet?

7.)
Is dit niet weer en prachtig voorbeeld waarom Nederland en Vlaanderen zouden moeten samengaan?

(*) Artikel Trouw.nl