Skip to main content

DDR-praktijken vormen permanente campagne tegen het vrije woord - Kamervragen

'Dit zijn DDR-praktijken';
Wilders boos over 'campagne tegen  het vrije woord'

AMSTERDAM Het is niet alleen een trend, nee, er is sprake van een 'permanente campagne tegen de vrijheid van meningsuiting'. Opnieuw grote woorden van PVV-leider Geert Wilders die woest is over het feit dat GeenStijl-hoofdredacteur Dominique Weessie, alias Fleischbaum, zich dinsdag moest melden op een politiebureau in Amsterdam.

,,Dit zijn DDR-praktijken", zegt de PVV-leider. De Venlonaar spreekt uit ervaring. Zijn film Fitna dreigde immers ook op voorhand beknot te worden. Ieder medium dat kritisch is over de islam wordt volgens de Venlose politicus met censuur bedreigd.
Hij wijst op de geruchtmakende arrestatie van de cartoonist Nekschot, op de webmaster van Hoeiboei die vorige week door de politie op het matje is geroepen en deze week dus op 'Fleischbaum' van het populaire GeenStijl.
Wilders: ,,Het is een campagne tegen het vrije woord die bovendien inconsistent is." Want ga maar na, zegt Wilders, is er al een weblog aangepakt dat door veel islamitische jongeren wordt bezocht? Wilders: ,,Nee, dus. Terwijl je daar commentaren van lezers tegenkomt die veel erger zijn. Daar vind je comments die wel oproepen tot geweld en waarmee wel haat wordt gezaaid. Maar daartegen gebeurt helemaal niets. Sterker nog, sommige van die platforms krijgen zelfs subsidie."

Godslastering
Onder de vlag van godsdienstvrijheid, zo is de indruk van Wilders, mogen gelovigen wél heel ver gaan. Neem alleen al de discussie over het toelaten van homoseksuelen tot politieke functies die coalitiepartij de ChristenUnie nu al maanden gijzelt. Een kwalijke discussie, meent Wilders.
De PVV-leider herkent in dit alles nadrukkelijk de hand van minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie. ,,Hij wil godslastering aanpakken. Cultuurelativisme zit diep in zijn genen verankerd. Godsdienstrepliek vindt hij verwerpelijk. Vandaar ook dat hij het als zijn opdracht ziet de islam te beschermen. Hij wordt gedreven door angst en politieke correctheid."

De middelen van de PVV-leider om de minister aan te pakken zijn beperkt. Natuurlijk laat hij het nergens na zijn onvrede uit te spreken en dinsdag stelde hij samen met een collega-fractielid nog eens schriftelijke Kamervragen:
,,Wilt u politie en justitie in toom houden en ervoor zorgen dat deze DDR-praktijken onmiddellijk worden gestopt?" Het lijkt er niet op dat Hirsch Ballin het Openbaar Ministerie aan de ketting gaat leggen. Hoofdredacteur Dominque Weessie van GeenStijl zei dinsdag nog tegen deze krant dat hij tijdens zijn verhoor van de politie had gehoord dat justitie inmiddels een vierde weblog op de korrel heeft.

Bovenstaand artikel stond op donderdag 26 juni 2008 op pagina 5 van het gratis dagblad Spits.

Vragen van de leden Wilders en Bosma (beiden PVV) aan de minister van Justitie over het bericht dat een redacteur van de website GeenStijl.nl is ontboden aan een Amsterdams politiebureau.  

1.)     
Bent u bekend met het bericht ‘GeenStijl ontboden aan bureau’?*

2.)     
Klopt het dat een redacteur van de website geenstijl.nl aan een Amsterdams politiebureau is ontboden vanwege een aantal uitspraken op voornoemde website?

3.)     
Deelt u onze mening dat er sprake is van een permanente campagne tegen de vrijheid van meningsuiting nu na de arrestatie van de cartoonist Gregorius Nekschot en na de ontbieding aan een politiebureau van de webmaster van de website hoeiboei.nl, nu blijkbaar ook een redacteur van de website geenstijl.nl is ontboden? Zo neen, waarom niet?

4.)     
Wilt u politie en justitie in toom houden en ervoor zorgen dat deze DDR-praktijken onmiddellijk worden gestopt? Zo neen, waarom niet?

* www.geenstijl.nl

Klik hier om het bericht op SpitsNieuws te lezen

Antwoorden op kamervragen kunt u vinden op de site overheid.nl