Skip to main content

PVV wil onmiddellijk einde aan 'opruimmentaliteit' in verzorgingshuis - Kamervragen

Vragen van het lid Agema (PVV) aan de staatssecretaris van VWS over het bericht dat een verzorgingshuis stopt met reanimatie van 70-plussers:

Update - extra vraag

8.)
Klopt het dat reanimatie bij 70-plussers ook achterwege blijft bij Stichting Zorgspectrum in Nieuwegein, bij de Geinsche Hof in Nieuwegein en bij het Houtens erf in Houten? Zo ja, wordt het beleid van het niet reanimeren van 70-plussers al langer gevoerd bij een aantal zorginstellingen en zo ja, bij welke?

1.)
Wat is uw reactie op het bericht (*) over een verzorgingshuis dat stopt met het reanimeren van 70-plussers?

2.)
Deelt u de mening van een betrokkene dat dit lijkt op een 'opruimmentaliteit'?

3.)
Deelt u de mening van de Nederlandse Hartstichting dat het belachelijk is om een leeftijdgrens aan reanimatie te stellen? Zo neen, waarom niet?

4.)
Deelt u de mening van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie dat per individu bekeken moet worden of reanimatie wenselijk en haalbaar is? Zo neen, waarom niet?

5.)
Klopt het dat personeel in verzorgingshuizen niet of onvoldoende weet hoe te handelen in acute situaties? Zo ja, hoe gaat u dit zorgwekkende gebrek aan kennis herstellen?

6.)
Deelt u de mening dat een beleid om 70-plussers niet meer te reanimeren te allen tijde onacceptabel is? Hoe gaat u bewerkstelligen dat dit beleid stopt?

7.)
Deelt u de mening dat als er al beleid gevoerd wordt dat het zo moet zijn dat 70-plussers altijd wel gereanimeerd worden tenzij ze zelf specifiek aangeven dat niet te willen?

(*) Klik hier om het bericht op de website van het Algemeen Dagblad te lezen.