Skip to main content

PVV: Bescherm slachtoffers van misselijkmakende loverboypraktijken - Kamervragen

Vragen van de leden De Roon en Agema (PVV) aan de minister van Justitie en aan de minister van Jeugd en Gezin over grootschalige loverboypraktijken:

1.)
Kent u het bericht ‘Loverboys erg actief in Friesland’  (1) ?

2.)
Bent u met ons van mening dat het aantal van 76 slachtoffers dat nu in korte tijd bekend is geworden schrikbarend hoog is, zeker gelet op het gegeven dat het Advies- en Meldpunt Loverboys en Jeugdprostitutie in Friesland meent dat dit nog slechts het topje van een ijsberg is (2) ?

3.)
Wilt u top op de bodem laten uitzoeken hoeveel meisjes er daadwerkelijk in Friesland slachtoffer zijn geworden van loverboys? Zo neen, waarom niet?

4.)
Hoeveel meisjes zijn er landelijk dit jaar al slachtoffer zijn geworden van deze misselijkmakende praktijken?

5.)
Welke conclusies verbindt u aan het feit dat van de slachtoffers er nog niet één officieel aangifte heeft durven doen bij de politie? Bent u het met ons eens dat angst voor de wraak van loverboys daarbij een rol speelt en dat het daarom van groot
belang is om loverboys in preventieve hechtenis te nemen en hen zware straffen op te leggen? Wat gaat u doen om dit te bevorderen?

6.)
Bent u met ons van mening dat er onderzoek gedaan moet worden naar de mogelijkheid van specifieke opvang van slachtoffers van loverboys, zodat zij niet terechtkomen in gemengde opvanginstellingen van jeugdzorg, waar zij opnieuw slachtoffer kunnen worden van seksueel misbruik? Zo ja, binnen welke termijn gaat u een dergelijk onderzoek uitvoeren? Zo neen, waarom niet?


(1) Reformatorisch Dagblad, 24 oktober 2008.
(2) Spits, 27 oktober 2008