Skip to main content

PVV: Gemeente korten als ze geen fatsoenlijke rolstoel geven

Inbreng Fleur Agema - debat 3e voortgangsrapportage Wmo. 

Gemeente korten als ze geen fatsoenlijke rolstoel geven.

PVV-Kamerlid Fleur Agema heeft vandaag voorgesteld om gemeenten te korten op hun bijdrage van het Rijk als ze niet voldoen aan hun plicht om te zorgen voor fatsoenlijke hulpmiddelen voor gehandicapten of wanneer ze ouderen hun vaste thuiszorghulp onterecht afpakken.
"Elke euro die gemeenteraden via de Wmo afpakken van ouderen, gehandicapten en chronisch zieken verdwijnt rechtstreeks in hun gemeentekas. Daarom moeten er controleteams vanuit het Rijk komen. Barrels van rolstoelen of ouderen die vervuilen moeten zo tot het verleden behoren”, aldus Agema.

In 2007 was er een onderbesteding van 228 miljoen euro op de Wmo.

Wmo: De nieuwe kleren van Keizer Bussemaker

Kent u dat sprookje nog van de Nieuwe Kleren van de Keizer? In het kort komt het er op neer dat de kleermaker een kostuum maakt voor de keizer van zo een bijzondere stof dat alleen een eerlijk mens het kan zien. In werkelijkheid bestaat de stof niet en loopt de keizer in zijn ondergoed. De hofhouding spreekt van een prachtig kostuum en iedereen vindt het kostuum prachtig. Totdat een klein jongetje in het publiek roept dat de keizer helemaal geen kleren aan heeft maar in zijn ondergoed loopt. De Wmo: de Nieuwe Kleren van keizer Bussemaker.
De 3e voortgangsrapportage is één grote loftrompet. Voor de burger ligt dat anders. De staatssecretaris schrijft dat de burger maar af moet stappen van de gedachte dat hun claim zo goed mogelijk gehonoreerd moet worden. En ze schrijft dat een wethouder zaken aan de burgers overlaat en erop rekent dat zij op eigen kracht participeren in de samenleving.

Ik schaam mij wanneer ik dit soort dingen in de rapportage lees. De Wmo gaat over voorzieningen voor mensen die kwetsbaar zijn. Mensen die van alles wordt afgepakt en die dan ook nog eens van de roep om de hulp die ze ontberen moeten afstappen als het aan de staatssecretaris ligt. Het gaat om hulpbehoevende mensen mevrouw Bussemaker. Mensen die het heel erg vaak helemaal niet zelf kunnen regelen of geen familie hebben die voor hen op kan komen. Mensen die nu zijn overgeleverd aan de nukken van de gemeenteraden. Gemeenteraden die nu lekker in hun voorjaarsnota’s het geld dat ze van kwetsbare mensen – 228 miljoen – hebben afgepikt van een 'mooie' andere bestemming voorzien. De Wmo is verschrikkelijk en wordt steeds erger door onterechte lofzangen. Ouderen vervuilen, raken hun vaste thuiszorghulp kwijt, krijgen minder en minder zorg.

Vandaag wil ik het graag hebben over de compensatieplicht en vooral met betrekking tot de hulpmiddelen. Ik heb het dan over de vroegere Wet voorzieningen gehandicapten die ook bij de Wmo is ondergebracht.

Tijdens het plenaire debat van 19 maart deed de staatssecretaris mij de toezegging dat zij bezig was om uit te zoeken - en de gegevens op een rijtje te zetten – of de ruim 400 gemeenten wel aan hun compensatieplicht voldoen. Zij zei toen toe dat die gegevens in deze voortgangsrapportage beschikbaar zouden zijn. U bent die toezegging echter niet nagekomen mevrouw de staatssecretaris.

Het gaat niet goed met de compensatieplicht als het gaat om de hulpmiddelen. Hierbij een aantal voorbeelden.
*       Uit het onderzoek dat vandaag voorligt naar de tevredenheid van cliënten over de Wmo antwoord 43% dat zij niet tevreden zijn over de wachttijden voor collectief vervoer, nog eens 44% is niet tevreden over de omrijtijden. Wat is uw reactie hierop en wat gaat u hieraan doen?
*       In het onderzoek over het aflopen van het overgangsrecht lezen wij dat 25% van de gemeenten veranderingen in de eigen bijdrage heeft doorgevoerd en/of een besparingsbijdrage voor scootmobielen heeft ingevoerd. Wat is uw reactie hierop? Klopt het dat sommige gemeenten een eigen bijdrage moet worden betaald van 300 euro per 4 weken voor een scootmobiel?
*       Graag uw reactie op het bericht dat voor woningaanpassingen slechts 716 werd vergoed van de 3500 euro en bijvoorbeeld geen traphekje omdat het niet naar beneden vallen niet op het lijstje van aanpassingen stond?
*       Of wat stellen begrippen zoals ‘participatiegedachte’, ‘vraaggerichtheid’ of ‘de cliënt centraal’ nou voor als iemand geen aanpassingen aan zijn auto vergoed krijgt omdat deze persoon volgens de gemeente maar met het collectieve vervoer moet gaan? Graag een reactie.
*       De staatssecretaris stelt “de eenzame buurman wil weer klaverjassen” (29538-82 p 4). Dat is mooi maar hoe verhoudt zich dat tot de ouderen in een seniorencomplex in Veenendaal die voor de Wmo de ruimtes in het complex gratis mochten gebruiken voor hun wekelijkse klaverjas middag maar nu te maken hebben met een gesubsidieerde club die de ruimtes huurt en de ouderen laat betalen?
*       Of het schrijnende en sprekende voorbeeld van mevrouw Willemse die op haar 88e al vier jaar elke dag in een barrel van een rolstoel zat die eigenlijk voor tijdelijk en incidenteel gebruik was. De wielen scheef en een houten schot als rugleuning. Ze kreeg er zelfs doorzitwonden van. Eigenlijk wilde ik na haar overlijden de rolstoel ophalen om hem vandaag hier aan u aan te bieden en het barrel ergens in de Kamer een plekje te geven met als bijschrift ‘dit nooit weer’. Maar het is nog veel erger. De gemeente heeft de stoel weer opgehaald en nu zit er dus iemand anders in. Wat vindt de staatssecretaris hier nu van?

De gemeente heeft een zogenoemde  “compensatieplicht”, maar ook hier geldt dat elke euro die ze van ouderen afknijpen in de gemeentekas terecht komt. De controlerende taak van de gemeenteraad op die compensatieplicht is bedenkelijk. Ik wil daarom het volgende voorstel doen: Als gemeenten niet aan hun compensatieplicht voldoen dan worden zij middels een boete gekort op hun bijdrage uit het gemeentefonds. Graag een reactie van de staatssecretaris op dit voorstel.

Tot slot. De vermoedens van fraude in de thuiszorg en onderzoeken door OM stapelen zich op. Afgelopen donderdag heb ik nog een spoeddebat aangevraagd maar geen steun gekregen. Het gaat om miljoenen euro’s die achterover zijn gedrukt door bestuurders en dat geld is niet terecht gekomen bij de mensen voor wie het bedoeld is. Ik wil de staatssecretaris verzoeken de wet nog eens binnenste buiten te keren om fraude terug te dringen. Graag een toezegging dat zij dit gaat doen.


Kort verslag 2e termijn

Er komt pas een evaluatie van de compensatieplicht van gemeenten in 2009. De Wmo is dan al ruim twee jaar bezig. De PVV fractie vindt dit veel te laat. Op zijn minst elk kwartaal moet je weten of de gemeenten wel aan die plicht voldoen. De staatssecretaris heeft gezegd dat het in mijn bijdrage ‘maar om 1 rolstoel gaat’. Een stuitende uitspraak. De PVV zal in een motie voorstellen dat er controleteams komen die erop toe moeten zien dat gemeenten aan hun compensatieplicht voldoen en als zij constateren dat een gemeente dat niet doet – en al gaat het maar om 1 rolstoel!!! – dat die gemeente dan middels een boete gekort wordt op de bijdrage uit het provinciefonds.