Skip to main content

Verhogen prostitutieleeftijd naar 21 jaar tegen loverboys - AO evaluatie van opheffing bordeelverbod

De opheffing van het bordeelverbod in 2000 had als doel de vrijwillige prostitutie te reguleren, onvrijwillige prostitutie tegen te gaan, misstanden te bestrijden en de positie van prostituees te verbeteren. Waar echter onvoldoende rekening mee is gehouden dat met het opheffen van het bordeelverbod prostitutie volkomen legaal is vanaf 18 jaar.

Dat heeft de weg vrijgemaakt voor loverboys of liever gezegd schurken die over het lichaam van een jong meisje snel miljonair denken te worden. Meiden van zeventien (en zestien) worden volledig ingepalmd, niet zelden verslaafd gemaakt aan harddrugs, bang gemaakt, ingewijd in de wereld van prostitutie en zodra ze achttien zijn is de stap naar prostitutie gezet. Juist omdat prostitutie volkomen legaal is, is dan nauwelijks nog aan te tonen dat er sprake is van dwang of wat dan ook. Een jong leven volkomen verpest.

Schattingen gaan ervan uit dat per maand zo’n 150 meisjes voor kortere of langere tijd in handen van dit soort schurken vallen. Daarom mijn voorstel om de prostitutieleeftijd te verhogen naar 21 jaar. Ik vergelijk dat met autorijden. Een zestienjarige zou wellicht prima een auto kunnen besturen maar van hen verlangen wij enig geduld tot zij 18 zijn.

Op 29 januari jl. zei de minister toe bereid te zijn het verhogen van de prostitutieleeftijd te betrekken bij de voorbereiding van de in het coalitieakkoord voorziene wetgeving. Hoe staat het ermee? Kunnen we nu aan al die ouders die bezorgd zijn of die met deze verschrikking te maken hebben dat de leeftijdverhoging er komt en per wanneer? Hoe gaat het trouwens hier in Den Haag waar de raamexploitanten vorig jaar de leeftijd zelf hebben verhoogd van 18 naar 21 jaar?

In het verlengde hiervan is de PVV van mening dat de vrouwen die slachtoffer zijn geworden van een loverboy en hiertegen wensen of moeten getuigen, beter beschermd moeten worden. Graag een reactie van de minister hoe hij dit gaat realiseren want wij waren erg geschrokken toen onlangs duidelijk werd dat een verdachte van loverboy praktijken – een man die qua uiterlijk nogal doet denken aan Brutus uit Popeye – had aangegeven dat hij de getuigen met honkbalknuppels zou bewerken.

Uit de rapportages blijkt dat de positie van de prostituee niet is veranderd. De Rode Draad  schrijft daarover, ik citeer: “De inzet van het arbeidsrecht zou de sociale positie van prostituees moeten verbeteren. Maar juist die positie blijkt ondanks acht jaar opheffing bordeelverbod niet of nauwelijks verbeterd, zoals de laatste WODC rapportage evaluatie laat zien”.
Het WODC rapport concludeert dat het niet te verwachten is dat verbeteringen vanzelf uit de sector tot stand zullen komen. Hier is overheidsbemoeienis voor nodig. Graag een reactie van de minister wat hij gaat ondernemen om hier verandering in te brengen.

Acht jaar geleden dacht de politiek door enkele wetten te veranderen onder ander af te komen van het verschijnsel pooiers door aan prostituees alle bescherming van de wet te geven. Inmiddels concludeert Bovenkerk dat een zeer ruime meerderheid van de prostituees in Amsterdam nog altijd een pooier heeft terwijl de mogelijkheden om met de wet op te treden tegen misstanden afgenomen zijn. Graag een reactie hierop van de minister.

Uit het rapport “Prostitutie in Nederland na opheffing van het Bordeelverbod” blijkt dat veel prostituees na de actie van de belastingdienst, om de registreerplicht van de prostituees actief te gaan controleren, in de illegaliteit zijn verdwenen. Toeval? Dat lijkt mij niet.
Mij dunkt dat de actieve controles en poging tot handhaving van deze sector het omgekeerde effect heeft gehad. Het ‘betere inzicht’ wat het kabinet wenste te creëren in deze branche of business heeft geresulteerd in het tegenovergestelde namelijk een veel minder goed inzicht en het verliezen van grip op sector. Hoe denkt de minister dit op te lossen?

Zoals ook uit het bovengenoemde rapport blijkt, is internet een belangrijke vindplaats van illegale prostitutie. Het aanbod op internet bestaat in de praktijk vooral uit (vergunde en niet-vergunde) escorts en thuiswerkende prostituees. Wat gaat de minister doen om deze vorm van illegale prostitutie aan te pakken?

Het wetsvoorstel zal in 2008 aan de Kamer worden aangeboden. Graag hoor ik van de minister wanneer de Kamer dit wetsvoorstel kan verwachten.

Misstanden in de sector dienen te worden bestreden. Om de misstanden in deze sector te helpen bestrijden is de PVV fractie van mening dat de bedrijven waar deze misstanden zich voordoen bekend dienen te worden gemaakt met behulp van internet zodat klanten van deze bedrijven op deze manier hiervan op de hoogte kunnen worden gesteld. Naming & Shaming via de site van het ministerie van justitie of via de site van de Rode Draad bijvoorbeeld. Dit geld voor ons ook voor loverboys.

Ik rond af. Het is wel duidelijk dat er nog genoeg maatregelen dienen te worden genomen om de sector van de commerciële seksuele dienstverlening  voor alle betrokken partijen naar behoren te reguleren. 

Tweede termijn
De minister stelt voor om voortaan te spreken van mensenhandelaren in plaats van over loverboys. Nou heb ik ook wel eens gedacht aan een andere term omdat in het woord loverboy een romantisch klank schuil gaat - ik dacht overigens eerder aan kakkerlak of schurk - maar laten we alstublieft niet overgaan tot een andere term. Het woord loverboy is de term die in de volksmond wordt gebruikt en laten we daarom geen afstand scheppen door hier een andere term te gaan bezigen.

Twee argumenten die ik hier aan tafel heb horen vallen om de prostitutieleeftijd niet te verhogen zou ik graag nog bespreken. Inherent aan de leeftijdgrens van achttien is het gegeven dat de markt vervolgens gezocht wordt in zestien en zeventien jarigen. In kinderen. In scholieren. Als zij eenmaal in de armen van zo’n schurk vallen dan worden vaak een loopmeisje dat de omzetten bij de prostituees ophaalt, ze wordt vaak al verslaafd gemaakt aan harddrugs waardoor ze ook al een grote schuld bij de schurk opbouwt wat later wordt gebruikt om haar over te halen/ te dwingen tot prostitutie, haar netwerk isoleert zich al tot dat van de prostitutie en ze wordt ingepalmd door een zeer luxueus leven dat het meisje van huis uit meestal niet kent.

Het tweede argument van de beweging richting illegaliteit speelt altijd en is verschrikkelijk echter deze schurken zijn erop uit om zo snel mogelijk miljonair te worden en geen bajesklant. Daarom wacht hij rustig tot het meisje achttien is en prostitutie volledig legaal is.

Ik ben teleurgesteld in de ommezwaai van de minister die 29 januari nog de wenselijkheid van de verhoging van de prostitutieleeftijd wilde betrekken bij de voorbereiding van de in het coalitieakkoord voorziene wetgeving en die een maand geleden nog in zijn brief aangaf nog wel bedenkingen en vragen te hebben maar die mee zou nemen in de besluitvorming in het traject en nu ineens aangeeft de verhoging van de prostitutieleeftijd niet te zien zitten.

Voordat er van zo’n voorstel afgestapt wordt zou de minister toch eerst de argumenten en mogelijkheden van het wel verhogen van de prostitutieleeftijd mogen overleggen aan de Kamer? Daarom ook mijn verzoek aan de minister om het verhogen van de prostitutieleeftijd serieus te onderzoeken en de kamer te informeren over de mogelijkheden en over de argumenten voor en tegen die spelen. Graag een toezegging van de minister dat hij dit onderzoek zal doen.