Skip to main content

Voorjaarsnota 2008: Kabinet negeert crisis!

Het is crisis en het wordt tijd dat we dat eindelijk eens onder ogen zien.

Voorjaarsnota 2008        
d.d. 2 Juli 2008
Inbreng: Teun van Dijck (PVV)

Het is crisis en het wordt tijd dat we dat eindelijk eens onder ogen zien.
• De olieprijs is in een jaar tijd verdubbeld en behaalde gisteren weer een nieuw record ($143,-). Opec verwacht dat deze eind 2008 op $170,-. Gazprom heeft het zelfs over $250,-.
Dit kabinet verhoogt de accijns op diesel?!
• De beurs gingen dit weekend onderuit en zakten naar het laagste punt in 2008. Sinds het begin van dit jaar zijn banken, (auto)industrie en detailhandel met 1/3 in waarde gedaald.
Dit kabinet kijkt toe?!
• De inflatie rijst de pan uit. In de Eurozone staat de inflatie op recordhoogte van 4% (hoogste sinds de introductie van de euro en dubbele van ECB doelstelling). Ook het CPB verwacht dat de inflatie in Nederland oploopt naar 3,5% en Nout Wellink heeft het zelfs over 4%, t.o.v. 1,6% in 2007.
Dit kabinet verhoogt de BTW?!
• De economische groei daalt in rap tempo. Groeide de economie in 2007 met 3,5%, voorspelt het CPB dat deze zal kelderen naar 1,25% in 2009.
• De productprijzen zijn dit jaar met 10% gestegen en die van zuivelproducten nog meer.
Tel daar de stijgende lonen (loonkosten), de krapte de arbeidsmarkt, de onzekerheden rondom de kredietcrisis, voedselcrisis en grondstofcrisis bij en je hebt een mooi doemscenario te pakken. Er wordt zelfs gesproken over een Stagflatie; een nachtmerrie voor elke econoom, daar dit monster moeilijk te bevechten is.

En wat doet het kabinet?. Het kabinet doet niets ! Terwijl de donkere wolken zich boven Nederland verzamelen, blijft dit kabinet met een zonnebril oplopen en houdt vast aan het Coalitieakkoord. Het kabinet zit duidelijk in een ontkenningsfase uit angst voor de verkiezingen.

Minster Bos zei gisteren nog tijdens zijn wekelijkse vraaggesprek bij RTL-Z: “Ik voel me net een bokser in de ring die niet weet van welke kant de klappen komen. Maar een echte bokser bokst terug. Deze minister incasseert alleen maar, totdat hij er knock-out bij neervalt.

Voorzitter dat wil de PVV niet meemaken! De PVV kan niet langer aanzien hoe ons land, onze economie, verkwanseld wordt door dit kabinet als gevolg van een gebrek aan daadkracht.

Op de vraag wat de minister van plan is te gaan doen, verwijst hij naar de ECB, die waarschijnlijk morgen de rente gaat verhogen. Alsof daarmee alle problemen zijn opgelost (slecht voor economie, beteugelt inflatie). Daar is meer voor nodig.

In plaats dat dit kabinet maatregelen neemt om het economische tij te keren en de inflatie beteugelen, gooit het olie op het vuur! Dit kabinet komt met extra belastingmaatregelen, zoals de zogenaamde milieubelastingen (zonder enig effect op het milieu en bedoeld om de schatkist verder te spekken), accijnsverhogingen (alsof de diesel, sigaretten en alcohol niet duur genoeg is) en als klap op de vuurpijl is zij voornemens de omzetbelasting (BTW) te verhogen, waardoor de koopkracht verder daalt, de economische groei nog sneller keldert en de inflatie nog sneller stijgt.

Deze maatregelen zijn noodzakelijk om hun linkse hobby’s te kunnen financieren. In deze kabinetsperiode wordt hieraan maar liefst 7 miljard extra uitgegeven. En we zien in de voorjaarsnota dat deze uitgaven weer worden opgeplust. Het is ook nooit genoeg!.

 Meer geld naar de Vogelaarwijken (€ 275 mln), zodat minister Vogelaar haar imago kan oppoetsen door trapveldjes en buurthonken te openen;
 Meer geld naar Ontwikkelingshulp (€ 262 mln) op een bedrag van 6 miljard mag dit geen naam hebben;
 Meer geld naar het Generaal Pardon (€ 17,3 mln), De naïeve staatssecretaris had niet verwacht dat zoveel Generaal Pardonners een bijstandsuitkering zouden aanvragen; dus moet er weer geld bij!
 Meer geld naar asielzoekers (€ 100 mln), doordat er 60% (16.000 i.p.v. 10.000) meer asielzoekers ons land komen verblijden met hun bezoek dan verwacht. Hoezo geen aanzuigende werking van het generaal pardon? Ook het IND moet worden opgeplust (€ 50 mln) en het ook het COA (€ 12,8 mln). Alles bij elkaar kost het vreemdelingenbeleid de Nederlandse belastingbetaler nu bijna € 1 miljard. Een dure hobby!
 Meer geld naar de Nederlandse Antillen (€ 52 mln), bovenop de toegezegde schuldsanering van 2,2 miljard. De eilanden mogen wat kosten!
Allemaal hobby’s waar de Nederlandse burger niet op zit te wachten. Naar wie hebben ze eigenlijk geluisterd in de 100 dagen toer ?!

Voorzitter alle experts zijn het erover eens. Het is nu niet het moment om de overheidsuitgaven te laten stijgen, dat doe je als de zon schijnt. Misschien dat de zon ten tijde van het coalitieakkoord scheen, maar nu schijnt hij niet meer! Het is nu niet de tijd voor lastenverzwarende maatregelen.

De enige manier om deze crisis het hoofd te bieden is de BELASTINGEN VERLAGEN.
Door de belastingen te verlagen herstellen we de koopkracht bij de burgers, halen we de druk van de lonen (loonkosten), herstelt de economische groei en beteugelen we de inflatie (doordat de druk op de lonen wegvalt).
De minister geeft toe in zijn beantwoording op schriftelijke vragen, dat hij de inflatie ook kan beperken door de belastingen te verlagen, maar dat betekent een gat in zijn begroting of dat hij weer andere belastingen moet verhogen. Het komt kennelijk niet een in hem op dat hij ook de overheidsuitgaven kan verlagen om dit gat te dichten.

De PVV is bereid flink te snoeien in de overheidsuitgaven, die jaar op jaar stijgen. Hier zit wat ons betreft veel overtollig vet (ontwikkelingshulp, europa, kunst/cultuur, publieke omroep, subsidies, ambtenarenapparaat). We zijn meer bezig met mensen in het buitenland als met onze eigen mensen, gelet op de uitgaven aan ontwikkelingshulp (€ 6 mld) en Europa (€ 7,5 mld).
Dit kabinet vraagt alle burgers om de tering naar de nering te zetten, maar geeft zelf het verkeerde voorbeeld!

De gasbaten worden in 2008 begroot op 12 miljard (incl. vpb). In 2004 was dit de helft (6,5 mld). Het gasgeld klotst tegen de plinten en de minister komt met een zielig verhaal dat ondanks de hoge olieprijs, de productie is tegengevallen (- € 50 miljoen). De minister gaat uit van een olieprijs van $87,00 per vat en deze is nu bijna het dubbele ($ 147,00). Dus we kunnen nog een dikke meevaller verwachten dit jaar!

We zien thans dat de gasbaten nog slechts voor een klein gedeelte wegvloeien naar het FES fonds (2,7mld) vanwege de vaste voeding. En de rest wordt opgesoupeerd of gaat naar aflossing van de staatsschuld (bij begrotingsoverschot). Mede dankzij deze hoge aardgasbaten groeit het begrotingsoverschot van 0,5%BBP naar 1,2% BBP in 2008 en zelfs naar 1,8%BBP in 2009 en de staatsschuld zakt zelfs onder de 40% (CPB).
Dan nog durft deze minister met droge ogen te beweren dat het kabinet niet profiteert van de hoge olieprijs.

De PVV zegt daarom geef een deel van de gasbaten terug aan de burger ter compensatie van de hoge brandstofprijzen, zodat niet alleen de overheid profiteert maar ook de burger iets voelt van lastenverlichting in deze moeilijke tijden. Geef het kwartje van Bos terug! Dat is goed voor de economie en beteugelt de inflatie. 

Maar zelfs dat is teveel gevraagd !