Skip to main content

Stop bezuinigingsdrift Bussemaker

Inbreng Fleur Agema: debat AWBZ 

Er loopt een lange lijn van Willem Drees naar Jet Bussemaker en die loopt niet schuin naar beneden zoals ik eerder zei, maar steil naar beneden. Jet Bussemaker is de staatssecretaris van de botte bijl, van zorg afknijpen en zorg afpakken. Ze is niet de beste staatssecretaris ooit, maar de slechtste. Ze noemt het debat van afgelopen dinsdag over de Wmo badinerend een incident. Ze weigert echter in te zien dat de problemen die zij veroorzaakt geen incidenten zijn maar door haar veroorzaakte structurele problemen.

Het enige waar staatssecretaris Bussemaker zich nog druk over maakt is hoe zij de bezuiniging van 1,8 miljard euro op de langdurige zorg gaat communiceren en er zo vlotjes mogelijk doorheen dramt. Iedereen moet meedoen en zelfs de cliëntenorganisaties zijn zo bewierookt dat ze meedoen in werkgroepjes over casuïstiek, veelgestelde vragen en hoe de gedupeerden straks verwezen gaan worden. Op zich is het natuurlijk knap dat ze dat kan maar wel heel erg verkeerd.

60.000 gehandicapten, ouderen en chronisch zieken wordt hun begeleiding afgepakt terwijl bij de voorjaarsnota Vogelaar nog 275 miljoen euro extra kreeg voor haar wijken, Koenders 262 miljoen euro extra voor nog meer ontwikkelingshulp en Albayrak 180 miljoen euro extra voor illegalen en asielzoekers. Ook nu zien we al weken hoe minister Bos miljarden uit de hoge hoed tovert voor banken die de afgelopen jaren miljardenwinsten in hun zak staken. Gisteren nog besprak de kamer het nieuwe migratiebeleid dat ertoe leidt dat Turken en Marokkanen nu ook straks massaal hun ouders over kunnen halen naar Nederland en welke natuurlijk dan ook voor gemiddeld 70.000 euro per jaar onze dure verzorging- en verpleeghuizen mogen bevolken zonder ooit een cent meebetaald te hebben aan de AWBZ. Of herinnert u zich staatssecretaris Albayrak nog die vorige week haar highdesign bezoekersruimtes toonde voor gevangenissen? O ja, en laten we de 2,1 miljard euro voor de schuldsanering van de Antillen niet vergeten. Dat geld moet niet naar dat grotendeels corrupte boevennest maar naar de zorg!

De voorbeelden zijn er te over van groot naar klein dat dit kabinet met geld smijt waar het kan voor immigranten, mensen in andere landen, illegalen, asielzoekers, voor onverantwoordelijke graaiers en ja zelfs voor gevangenen. Maar op de langdurige zorg voor ouderen, zieken en gehandicapten daar gaat het mes in en hoe.

Het kabinet doet groot over dat het budget voor de langdurige zorg deze periode groeit van 21 naar 23 miljard euro en dat zij daar 2 miljard euro voor hebben vrijgemaakt. Maar de langdurige zorg groeit met 3,8 miljard en daarom moet 1,8 miljard bezuinigd worden. Bezuinigd ja en niet zoals Bussemaker dat noemt omgebogen.

Op een volle tank benzine rijd ik ongeveer 550 kilometer. Als ik zuinig rijd wellicht 600 maar als ik een twee keer zo grote afstand af ga leggen dan heb ik toch echt twee keer zo veel benzine nodig anders staat mijn auto halverwege gewoon stil. Dat is wat er al jaren in de zorg gebeurt. Er is een steeds zuinigere auto aangekocht en er zijn steeds meer kilometers afgelegd en de wagen werd steeds verder volgeladen met steeds meer passagiers. De rek is er gewoon uit. De benzine is gewoon op. Als Albayrak meer geld nodig heeft voor asielzoekers dan krijgt ze dat gewoon, als gehandicapten en ouderen meer geld nodig hebben krijgen ze dat niet en moet het uit de sector zelf komen.

Ouderen met ouderdomsklachten, geheugenverlies, beginnende dementie, mensen met een lichamelijk, geestelijk dan wel psychiatrische aandoening, en slechtzienden worden allemaal gepakt. Dat een slechtziende onterecht begeleiding zou krijgen in het openbaar vervoer, of een beginnend dementerende bij de administratie of iemand met een geestelijke aandoening bij een bezoek aan bank of postkantoor, de staatssecretaris heeft op geen enkele manier aan kunnen tonen dat deze mensen onterecht gebruik maken van de AWBZ.

De enigen die wel gecompenseerd worden zijn zwervers en verslaafden.

Dit alles gebeurt terwijl de staatssecretaris zelf stelt dat er momenteel sprake is van rechtmatig (maar onbeheersbaar) gebruik van begeleiding. Deze hele bezuinigingsdrift is daarom onterecht. Staatssecretaris Bussemaker houdt van uitdagingen, ze gaat echter de verkeerde aan. Ze moet vooraan staan als er extra geld te beschikbaar is en zich verstoppen als Bos geld tekort komt.